Секция 1 Обучителни единици GreenSkills4VET

Разработване на нова стратегия: Логистиката през 2050 г. – доставяне на утрешния ден

Автор: Университет Касел
Казусът трябва да бъде включен в първата година от обучението, така че обучаемите да могат да се запознаят с областта на устойчивото развитие още в началото. Само по този начин е възможно да се формира основата за пълно разбиране на устойчивостта в производствените процеси на компаниите, които се развиват по време на следващите стъпки на стажуването. Учещите се след това могат да оценят допълнителни подпроцеси в светлината на това, как тези процеси отговарят на изискванията за устойчивост. Учащите трябва да използват дигитални медии, работещи по казуса. Те трябва да разгледат съответните лицензи за CC. Разработените тук материали улесняват постигането на две цели:
- развиване на ключови компетенции в областта на устойчивото развитие; и
- Използването на Отворени образователни ресурси - OОР - в процеса на учене.
Обучаемите ще използват материалите OОР по време на обработката на казуса и изготвянето на резултатите.
Изтегли

Учебни цели по отношение на Европейската квалификационна рамка

 

Знания
1. събират информация за устойчивото развитие и материалите за ООР (1) *,
2. да анализира как човешката дейност допринася за изменението на климата (3),
3. да назоват различни понятия и практически дейности за оформяне на управлението на околната среда (2),
4. да признаят релевантността на връзката между учебното учене и обучението по работа за развитието на ПОО (8),
5. да признаят критичните елементи на процесите на дадено предприятие в логистиката
6. Разграничаване на ООР от друг ресурс и познаване на някои фактори в появата на ООР,
7. Разграничение между различни видове ресурси и формати на ООР
8. Разграничават използваеми и неизползваеми източници на лицензи на Creative Commons

Умения
9. идентифицират и оценят концепцията за устойчиво развитие за световното изменение на климата и необходимостта от икономическа, екологична и социална адаптация на процеса (2, 6),
10. идентифицират значението на включването на екологични, икономически и социални аспекти в икономическата практика (2, 8, 9),
11. идентифициране и оценяване на смисъла и осъществимостта на устойчивостта (2, 3, 6),
12. идентифицират формите на вътрешна комуникация и договаряне на процесите и да ги прилага правилно,
13. анализират цифрово и не-цифрово източници на информация и ги използва,
14. създават OОР и спазват условията на Creative Commons, публикуват и промотират ООР,
15. избират подходящите условия на Creative Commons,
16. идентифицират възможностите за дигитално учене и цифрови инструменти, които да използват за обучение, работа и решаване на проблеми
17. идентифицират и реализират прехвърлянето на научна компетентност по нови ситуации,
18. определят стратегии за развитие на логистичните услуги и за развитие на персонала (9, 10, 11)

Компетентности
19. оценяват проекти за икономическо сътрудничество (7),
20. оценяват концепцията за устойчивост за трансформация на икономиката и обществото (2, 6, 8),
21. разработят теоретична концепция за устойчиво управление и да я пренесат като модел в своята организация (11),
22. осъзнават важността на етичните ценности, доверието и отговорността за културата на едно предприятие и икономическия успех на едно предприятие и прилагат това,
23. приемат конфликти в преговорния процес като те допринасят за конструктивни решения (9),
24. развиват по-голяма критична саморефлексия и готовност за действия за участие
25. вземат предвид различните групи по интереси и началните им позиции, както и нормативната рамка на включените хора и политическата рамка (7)
26. отразяват визиите и интересите на политическите и икономическите ръководители и властта на брокерите относно възможните бъдещи сценарии на световно развитие и обвързват теорията с водещия принцип на устойчивото развитие.
27. анализират и оценяват възможностите на индивидите и групите да оформят организацията на професионалния сектор, тяхната работа и компания, техническа, икономическа и социална система, както и тяхната пригодност за заетост чрез учене през целия живот (6)
28. правилно коментират демократичния контрол на икономическата мощ и възможностите за съвместно определяне на служителите (6).
29. подготвени са да се включват в дейностите на бизнеса според собствените си убеждения и приоритети и да работят за постигане на обществени, частни и професионални цели в съответствие с принципа на устойчивото развитие (1))

Секция 2: Методологически и дидактични допълнителни материали

За всяка учебна единица са създадени допълнителни индивидуални методологични и дидактически допълнителни материали, например кратко описание в таблична форма на всяка учебна единица, обяснения за педагогическите предпоставки и цели на обучението, както и резултати от обучението по отношение на Европейската квалификационна рамка (ЕКР). Ако сте заинтересовани, можете да изтеглите още по-подробна информация за учебната единица, по-специално професионалния сценарий, както и практическия опит в създаването и тестването на звеното от партньора по проекта.
Изтегли 1
Изтегли 2
Изтегли 3

Секция 3: GreenSkills4VET Наръчник за ООР

Основната цел на това ръководство е да даде възможност на учителите и обучителите, както и на студентите/обучаемите, да използват нови методи за преподаване и учене. Той също така информира за новите приложения за авторски права в отворените образователни ресурси (ООР).
Изтегли

Секция 4: Препоръки за оценяване на уменията и резултатите от учене

Как да оценим компетентностите, които са насочени към тази учебна единица? Практическата информация за учители и обучители показва нашите препоръки за оценка на резултатите от обучението чрез обучителния пакет GreenSkills4VET LearnBox и се отнася до ECVET (Европейската система за кредитиране на професионалното образование и обучение) и Европейската квалификационна рамка (ЕКР).
Изтегли

Секция 5 Ограничения при преводите на ООР

OОР (Отворените образователни ресурси) предоставят възможност свободно да споделяте и възпроизвеждате учебни материали, съобразени с конкретните ви изисквания, без да се ограничавате по отношение на риска от нарушаване на авторски права. Когато се стремите да преведете OОР на чужди езици, има други ограничения, които трябва да се имат предвид.
Изтегли
Logo
This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.